Hüseyin Seyfi
Köşe Yazarı
Hüseyin Seyfi
 

Avanos Asma Köprü Sorunu

  Avanos’ta iki çevre yolu üzerinde biri şehir içinde üç köprü vardır. Ayrıca yaya geçişi için bir de asma köprü bulunmaktadır. Kızılırmak Avanos’un tam ortasından geçer. Yani Avanos’u eski ve yeni Avanos olmak üzere ikiye ayırır. Üzerinde tarihi sayılabilecek 1898 yapımı ve on bir taş ayaklı köprü vardır. O zamanın zor şartları altında kağnılarla taşlar çekilmiş ve Türk ustaları tarafından iki yıl içinde yapılmıştır. Köprünün üstü ahşap tahtalarla yapıldığından fazla dayanmamış ve tamir gerektirince Macar ustalar tarafından beton ve demir döşenerek ayaklara dokunmadan yenilenmiş ve bu yıla gelinceye bir iki kez onarım görmüşse de insan ve taşıt trafiği artınca ihtiyaca cevap veremez olmuş ve üstü açılarak tekrar yenileme çalışmalarına başlanmıştır. Ya kış mevsiminden , ya da ödenek yokluğundan köprüdeki çalışmalar dört ay kadar önce tamamen durdurulunca yaya trafiği asma köprüden sağlanmaktadır. Yaya geçişi oldukça yoğundur. ” Sallanan Köprü” olarak da bilinen bu köprüyü dışardan gelen konuklardan bazıları sallamayı eğlence haline getirirken, son günlerde köprü kendi kendine beşik gibi sallanır oldu. Üzerinden geçen insan kalabalığı kış günü olmasına rağmen artarak devam ediyor. Köprünün kendi kendine sallanması pek normal değil. İlgililerin dikkatine diyorum.

Avanos Asma Köprü Sorunu

 

Avanos’ta iki çevre yolu üzerinde biri şehir içinde üç köprü vardır. Ayrıca yaya geçişi için bir de asma köprü bulunmaktadır.

Kızılırmak Avanos’un tam ortasından geçer. Yani Avanos’u eski ve yeni Avanos olmak üzere ikiye ayırır. Üzerinde tarihi sayılabilecek 1898 yapımı ve on bir taş ayaklı köprü vardır. O zamanın zor şartları altında kağnılarla taşlar çekilmiş ve Türk ustaları tarafından iki yıl içinde yapılmıştır. Köprünün üstü ahşap tahtalarla yapıldığından fazla dayanmamış ve tamir gerektirince Macar ustalar tarafından beton ve demir döşenerek ayaklara dokunmadan yenilenmiş ve bu yıla gelinceye bir iki kez onarım görmüşse de insan ve taşıt trafiği artınca ihtiyaca cevap veremez olmuş ve üstü açılarak tekrar yenileme çalışmalarına başlanmıştır. Ya kış mevsiminden , ya da ödenek yokluğundan köprüdeki çalışmalar dört ay kadar önce tamamen durdurulunca yaya trafiği asma köprüden sağlanmaktadır. Yaya geçişi oldukça yoğundur. ” Sallanan Köprü” olarak da bilinen bu köprüyü dışardan gelen konuklardan bazıları sallamayı eğlence haline getirirken, son günlerde köprü kendi kendine beşik gibi sallanır oldu. Üzerinden geçen insan kalabalığı kış günü olmasına rağmen artarak devam ediyor. Köprünün kendi kendine sallanması pek normal değil. İlgililerin dikkatine diyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve avanoshabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.